De bladeren kraken weer onder wandelschoenen, kastanjes en eikels vallen uit de bomen en paddenstoelen schieten uit de grond. De herfst is prachtig. Wandel met jouw favoriete Gabbag mee op één van deze wandelroutes en geniet van dit prachtige seizoen.
Route 1 – Wandelen door het groene westen
9 km, Baarn, Utrecht
Vanuit Baarn maak je een gevarieerde rondwandeling door uitgestrekte bossen en prachtige landgoederen. In de 18e eeuw werd het Baarnse Bos volgens de Franse barokstijl voorzien van statige lanen en symmetrische vormen. Toen honderd jaar later de Engelse landschapsstijl in zwang raakte, werd het landgoed omgetoverd in een romantische buitenplaats met slingerende paden. Ook het nabijgelegen Landgoed Groeneveld moest met hoge bomen, bruggetjes en kronkelende beken een natuurlijke indruk maken. Tijdens deze wandeling ontdek je dat veel van deze romantische paden nog steeds bestaan. Een bezoek aan Kasteel Groeneveld (met Grand Café) is beslist de moeite waard.
Bekijk de herfstroute
Route 2 – De Kruisbergse bossen
10 km, Doetinchem, Gelderland
Doetinchem ligt in het ‘land achter de IJssel’, de Achterhoek, en heeft een prachtige, bosrijke omgeving. Deze wandeling neemt je mee door de uitgestrekte Kruisbergse Bossen ten noorden van Doetinchem. Een groot deel van deze bossen behoort tot Landgoed Hagen, een afwisselend gebied met naald- en loofbos, vennen, akkers en houtwallen. Typerend voor de Achterhoek zijn de talloze houtwallen: een lage en zeer dichte begroeiing van eiken en meidoorns. Zo werd het vee uit de akkers gehouden en het zand tegengehouden dat de gewassen onder dreigde te stuiven. Achter de boerderijen, havezaten en de oude hessenweg gaat een boeiende geschiedenis schuil.
Bekijk de herfstroute
Route 3 – Adellijke kleurenpracht
9 km, Beetsterzwaag, Friesland
Beetsterzwaag is een dorp met grandeur. Daarvan getuigen de kapitale landhuizen langs de Hoofdstraat. Maar ook de statige eiken- en beukenlanen die het bos doorkruisen. De Friese landadel heeft het aanzien van het dorp en de omgeving bepaald. Zij lieten op de heide en woeste gronden bos aanleggen, dat diende voor houtproductie. Dat is inmiddels verleden tijd. Maar de erfenis die zij achterlieten mag er zijn. In de herfst zijn de bossen een lust om doorheen te wandelen, niet in de laatste plaats vanwege de kleurenpracht. Zelfs de ooievaar denkt er niet aan om weg te trekken.
Bekijk de herfstroute
Route 4 – 101 heuveltjes
11 km, Helden, Limburg
Wie in de Heldense Bossen wandelt, krijgt de nodige klimmetjes voor de kiezen. Geen wonder, want stuifduinen vormen de ondergrond. En soms komen deze tot aan de oppervlakte. Tenzij er grove dennen staan, die begin vorige eeuw zijn aangeplant. Hun hout werd gebruikt in Belgische mijnen. Overal dennengeuren, dennennaalden, dennenappels. Kijk omhoog, zelfs op een pad omgeven door loofhout, torenen er vrijwel altijd dennen bovenuit. Ze vormen een donker woud met stammen in dichte rijen, of staan verder uit elkaar. Een konijntje schiet weg in een smalle richel zon. Na alle rust wacht het gezellige geroezemoes op het dorpsplein van Helden, het oudste kerkdorp van gemeente Peel en Maas.
Bekijk de herfstroute
Route 5 – De Vuursche
13 km, Baarn, Utrecht
De Vuursche is prachtig in de herfst! Paddenstoelen, geelbruine bomen, wegen vol met bladeren en nog veel meer. In de 17e eeuw was De Vuursche een uitgestrekt heidegebied, maar door de bouw van buitenverblijven ontstonden hier weelderige tuinen en parkbossen. Monumentale bomen en oude beukenlanen liggen nu verscholen in jongere bossen.
De route loopt grotendeels door het bos en is goed aangegeven. Onderweg kun je stoppen voor een heerlijke pannenkoek in Lage Vuursche. Dit maakt de route voor kinderen nog leuker!
Bekijk de herfstroute
Welke route kies je?
Welke route ga jij komend weekend bewandelen? Laat het ons weten! En mocht je nog mooie andere wandelroutes voor ons hebben, mail ons en we nemen deze op in een volgend blogbericht!
Comments are closed.