Hoe berg ik een slaapmat op?

Heb je een self inflating slaapmat gekocht en heb je daar al mee gekampeerd? Hopelijk is het goed bevallen en verheug je je alweer op de volgende keer. Of dit nou over enkele weken zal zijn of pas in het volgende seizoen, het is belangrijk dat de slaapmat in de tussentijd op de juiste manier opgeborgen wordt. Zeker als het om een zelfopblaasbaar exemplaar gaat. Terwijl schuimmatten bijvoorbeeld gewoon opgerold en in de tas terug gestopt kunnen worden, hebben self inflating slaapmatten meer zorg nodig bij het opbergen. Om te begrijpen waarom dit nodig is, is het handig om te weten hoe dergelijke slaapmatten opgebouwd zijn.

De vulling wordt gecomprimeerd

Self inflating slaapmatten overtuigen niet alleen door een hoog ligcomfort en isolerend vermogen, maar ook door hun makkelijke ingebruikname. Je hebt geen pomp nodig om ze op te pompen. Ze blazen zich namelijk zelf op. De slaapmatten bestaan uit een isolerende, comprimeerbare schuimkern in een luchtdichte hoes met een of meerdere ventielen. In opgerolde toestand – zo koop je de mat – is deze schuimkern gecomprimeerd, oftewel: samengedrukt. Daardoor ontstaat een onderdruk.

Je kunt dit goed vergelijken met een spons. Deze kun je samendrukken tot een zeer compacte grootte. Laat je hem los, dan neemt hij weer de oude vorm aan. Bij een slaapmat gebeurt het uitdijen door het openen van het ventiel, waardoor lucht naar binnen kan komen.

Opgerold voor het transport

Een slaapmat koop je opgerold in de opberghoes. Dan lijkt het logisch om de mat na gebruik ook weer opgerold in de hoes terug te stoppen. Zo doe je het ook met tenten, dekbedden en tapijten op de camping. Deze methode is ook zeker de beste voor het transport. Tenslotte wil je dat de mat zo min mogelijk ruimte inneemt. Maar wil je de slaapmat thuis opbergen voor de volgende trip, dan is het niet zinvol de mat opgerold te laten liggen.

Wordt de schuimkern namelijk te lang samengedrukt, dan lijdt de vulling daar duidelijk onder. Dat heeft tot gevolg dat de mat daarna niet meer goed of helemaal niet meer vanzelf opblaast. De kern blijft dan in de gecomprimeerde toestand. Je moet dan alsnog pompen met een pomp.

Wat is dan wel de juiste manier?

  • Opengerold en opgeblazen: Zo wordt de schuimkern niet samengedrukt.
  • Met open ventiel: Zo kan vocht dat zich eventueel nog in de mat bevindt goed ontsnappen. Vocht binnenin is de grootste vijand van de slaapmat.
  • Oprecht staand of vrij liggend: Er mogen geen zware dingen op de mat liggen.
  • Warm en droog: Een droge omgeving is zeer belangrijk; dus niet in een vochtige kelder of schuur laten liggen.

Ergens in huis bevindt zich altijd wel een plekje voor de slaapmat. Staand achter de deur of in de kast, liggend op de kast of onder het bed.

Extra tip

Blaas een slaapmat nooit met de mond op, als ze niet meer van zelf opblaast. De lucht uit je longen is vochtig en condenseert meteen met de fijne segmenten van de mat. Dan kan voor schimmelvorming zorgen en zo de schuimkern kapot maken. Is er op de een of ander manier toch vocht in de mat gekomen? Leg de mat dan met open ventiel in de zon zodat het vocht kan ontsnappen. Rol de mat een paar keer op en druk de lucht (en daarmee het vocht) uit de mat. Als je je aan deze tips houdt, blijft je slaapmat lang als nieuw en heb je elke keer weer plezier aan het zelfopblaasbare vermogen.

Heb jij nog tips?

Waar berg je je slaapmat op? Of heb je uit eigen ervaring nog tips voor de omgang met self inflating slaapmatten? Wij verheugen ons op elke reactie!

Comments are closed.

Gabbag colors your life

Klantenservice

Maandag- Vrijdag 09:00 – 17:00uur

Nederland • 0621250683
Internationaal • +31 (0) 621250683

WhatsApp • stuur een bericht

E-mail • klantenservice@gabbag.nl
Webcare • @OriginalGabbag

 

Social Media

Volg ons op social media en wees als eerste op de hoogte van Gabbag nieuws, acties en andere spannende ontwikkelingen.