Hoe pak ik mijn rugzak goed in?

“Het belangrijkst bij het inpakken van een rugzak, is dat je al het overbodige simpelweg niet meeneemt!” Maar een aantal belangrijke zaken heb je natuurlijk wel nodig. Wij wensen je veel plezier bij het inpakken en daarna een fantastische reis!

Rugzak goed inpakken

Een geoefende persoon kan maximaal 20-25% van zijn of haar lichaamsgewicht gedurende langere tijd dragen. In het leger wordt zelfs uitgegaan van 33%. En daar zijn de tochten die met een rugzak worden gedaan ook nog eens extreem zwaar!

Het zwaartepunt van de rugzak moet zich dichtbij het lichaam bevinden, indien mogelijk op schouderhoogte. Zo bevindt zich dit altijd boven het lichaamszwaartepunt en trekt de rugzak tijdens het dragen niet naar achteren. Grotere rugzakken vanaf ongeveer 30 liter moeten daarom als volgt worden ingepakt:

  • Slaapzak, donzen kleding en andere lichte voorwerpen in het onderste compartiment. Middelzware zaken zoals kleding hier bovenop aan de buitenzijde. Zware uitrusting zoals een tent, proviand en dikke jas meer naar boven op schouderhoogte, zo dicht mogelijk tegen de rug aan.
  • Kleinere items kunnen het beste bovenin worden bewaard en zijn zo snel bereikbaar. Om te voorkomen dat je ergens aan blijft hangen en om het oppervlak voor wind en regen zo klein mogelijk te houden, moet de rugzak altijd zo compact mogelijk worden gehouden en moet er zo min mogelijk buiten aan de rugzak worden bevestigd. Let altijd, en met name ook bij voor- en zijvakken, op een goede gewichtsverdeling.
  • Gebruik opbergzakken om binnenin de rugzak orde te scheppen. Voorkom ‘dode hoeken’ en pak opbergzakken niet te vol.

Fout!

De rugzak trekt sterk naar achteren; het zwaartepunt van de rugzak is dus te ver verwijderd van het lichaamszwaartepunt. Bij een zwaarder gewicht wordt lopen zo al snel vervelend omdat het lichaam voortdurend tegen het gewicht van de rugzak moet werken. De schouderbanden belasten de schouders meer dan normaal. Op moeilijk begaanbare trajecten kan een verkeerde inpaktechniek een veiligheidsrisico vormen.

Makkelijke trajecten

Op makkelijke trajecten (wandelpaden, vlakke ondergrond) mag het zwaartepunt van de lading zich hoger bevinden.

Moeilijke trajecten

Op moeilijke trajecten (bergtochten, hellingen) iets lager en daardoor meer in de buurt van het lichaamszwaartepunt. Bij deze manier van inpakken loop je ter compensatie weliswaar iets meer naar voren gebogen, maar je verliest niet zo snel het evenwicht als bij een hoger liggend zwaartepunt.

Waarop moet je letten bij het instellen en aanpassen van een rugzak?

Het op de juiste manier instellen en aanpassen van de rugzak kan ervoor zorgen dat de tocht een stuk leuker wordt! Want hoe beter de rugzak individueel aan het lichaam is aangepast, des te eenvoudige kan hij later worden gedragen.

De belangrijkste tips zijn:

  1. Alle riemen en banden losser maken. Vul voor het uitproberen de rugzak met een realistisch gewicht. Alle riemen en banden losser maken. Neem vervolgens de rugzak op de schouders.
  2. Heupvinnen goed plaatsen. Het midden van de heupvin moet zich ter hoogte van de bovenkant van de heup bevinden; sluit de heupband. Te hoog snoert de gordel de buik in. Te laag zouden de vinnen tijdens het lopen schuren bij de liezen.
  3. Schouderbanden aantrekken. Trek nu de schouderbanden vast. Niet te strak, want de grootste last moet door de heupband worden gedragen.
  4. Goed positioneren. Het bevestigingspunt van de schouderbanden moet zich idealiter tussen de schouderbladen bevinden. In dit geval worden de schouders goed omsloten door de schoudervulling.
  5. Borstband aanpassen en sluiten. Wanneer de ruglengte goed is ingesteld, moet tot slot de in hoogte verstelbare borstband worden aangepast en gesloten, zonder dat het ademen hierdoor wordt beïnvloed. Deze band stabiliseert de schouderbanden en is een standaardonderdeel van vrijwel alle Gabbag rugzakken.
  6. Stabilisatiebanden aan heupband aantrekken. De stabilisatiebanden aan de heupband kunnen afhankelijk van het terrein worden aangetrokken voor een grotere belastingsoverdracht, of losser worden gesteld voor meer bewegingsvrijheid. Bij rugzakken met een groter volume de positieverstelbanden aan de schouderbanden instellen: Wat losser maken ze op makkelijke trajecten een betere ventilatie mogelijk. Als ze worden aangetrokken ontstaat er een beter contact met de rug en daardoor meer stabiliteit op moeilijk begaanbaar terrein. Bij langere tochten kan door het van tijd tot tijd losser maken of juist aantrekken van de schouderbanden en positieverstelbanden de lastverdeling tussen heupen en schouders enigszins worden afgewisseld. De positieverstelbanden functioneren het beste in een hoek tussen 30° en 45° ten opzichte van horizontaal. Het losmaken of aantrekken van de positieverstelbanden en schouderbanden bepaalt de rugpositie van de rugzak. De hoek mag hierbij aanzienlijk kleiner of zelfs negatief zijn.

Heb je nog vragen?

Mocht je na deze info nog vragen hebben, dan kun je altijd contact opnemen met een van onze productexperts voor een persoonlijk advies. Wij wensen je veel plezier onderweg!

Comments are closed.

Gabbag colors your life

Klantenservice

Maandag- Vrijdag 09:00 – 17:00uur

Nederland • 0621250683
Internationaal • +31 (0) 621250683

WhatsApp • stuur een bericht

E-mail • klantenservice@gabbag.nl
Webcare • @OriginalGabbag

 

Social Media

Volg ons op social media en wees als eerste op de hoogte van Gabbag nieuws, acties en andere spannende ontwikkelingen.