Hoe vermijd je beginnersfouten als nieuwe kampeerder?

Vraag een willekeurige kampeerder eens naar ‘fouten’ die hij gemaakt heeft toen hij voor het eerst ging kamperen. Wedden dat het er niet bij één is gebleven? Op het moment zelf zijn zulke fouten niet zo leuk, maar later worden het anekdotes die het altijd goed doen op feestjes en verjaardagen. Ga je voor het eerst kamperen, of ben je nog niet zo heel ervaren? Leer dan van de ervaringen van een ander en vermijd hun beginnersfouten. Maar maak je geen illusies; ook als je al ervaren bent, is een goede voorbereiding op je kampeertrip nog steeds belangrijk. We laten je 9 veelgemaakte fouten zien en leggen je uit hoe jij ze kunt voorkomen.

1. Geen checklist maken

Misschien denk je dat je wel zo’n beetje weet wat je nodig hebt. Maar als je jouw ideeën bevestigd wilt zien of zekerheid wilt hebben, zoek dan eens naar een checklist of maak er zelf een. Pas zo’n lijst wel aan naar wat voor een soort vakantie jij in gedachten hebt en wat je daarvoor nodig hebt. Of beter nog, vraag vrienden met kampeerervaring naar wat zij denken dat jij nodig hebt op kampeervakantie, of wat mist op je lijst. We raden je aan een onderscheid te maken tussen spullen die je echt nodig hebt (zoals een slaapzak) en spullen die handig zijn, maar waar je wel zonder kunt.

2. Een te kleine tent aanschaffen

Onze ervaring is dat nieuwe kampeerders aanvankelijk naar een te kleine tent neigen. Behalve bij backpackers is de ruimte van groot belang, evenals comfort. We raden altijd aan, helemaal aan beginners, om een tent te kopen die geschikt is voor 2 personen meer dan het aantal personen dat in de tent verblijft. Dus ben je met z’n vieren, kies dan voor een tent voor 6 personen. Wees je er wel van bewust dat een grote tent ook een grotere pakmaat heeft, dus meer plek in de auto, dakkoffer of aanhanger inneemt.

3. Je kampeerspullen niet controleren en/of uitproberen

Ook al heb je een hagelnieuwe tent: controleer hem voor je hem gaat gebruiken. Kijk na of alle onderdelen erbij zitten en of deze in goede staat zijn. Niet dat je op de camping staat en constateert dat een stok gebroken is of dat de scheerlijnen missen. We adviseren je ook de tent proef op te zetten. Zo zie je meteen of je alles hebt en of er wat mankeert, maar je raakt ook vertrouwd met het opbouwen. Check naast je tent ook je andere kampeerartikelen, zoals je kooktoestel, kampeermeubelen, slaapzak en slaapmat, zodat je op de camping niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

4. Nalaten om te vragen wat wel of juist niet mag

Je neemt je houtskoolbarbecue mee, maar komt er op de camping achter dat op houtskool barbecueën niet is toegestaan. Dat is jammer. Zorg dat je weet wat de regels zijn van de camping. Is open vuur toegestaan? Tot hoe laat mag je de camping op? Kun je je auto bij je staanplaats parkeren of moet die op de parkeerplaats staan? Als je dit vooraf weet, neem je geen onnodige spullen mee en voorkom je frustratie.

5. Je niet bekommeren om de omgeving

Deze fout kun je op verschillende manieren maken. Als het gaat om jouw staanplaats, zorg er dan voor dat je geen laaggelegen plek hebt. Let erop dat, voordat je de tent opzet, de grond daaronder vlak is en ontdaan van scherpe voorwerpen. Niets zo vervelend als een lekke tent en een lek luchtbed door een scherpe steen. Neem ook altijd een extra grondzeil mee voor onder je tent. Zorg er ook voor dat je de omgeving schoon houdt. Ruim je afval op en gooi het weg in de daarvoor bestemde afvalbakken. Andere kampeerders houden ook van een nette en opgeruimde camping.

6. Niet nadenken over hoe je gaat eten

Tijdens het kamperen heb je doorgaans geen beschikking over een oven, magnetron en fornuis. Maar de charme van kamperen is juist het buiten koken en het buiten eten. Nu hoef je uiteraard niet alle maaltijden van tevoren te plannen, maar bedenk je wel hoe je wil gaan koken. Neem je een gasstel mee? Controleer voor vertrek of die nog goed werkt en of er nog voldoende gas in de gasfles zit. Wil je koken op een barbecue? Vraag dan eerst na of dit op jouw camping wel is toegestaan.

7. Te laat aankomen op de camping

Als beginnend kampeerder weet je nog niet precies wat het leven op een camping inhoudt. Zorg ervoor dat je genoeg tijd neemt om de camping te verkennen, om je lekker te installeren op jouw staanplaats en om je tent(en) op te zetten. Voorkom dat je in het donker met de opbouw moet beginnen of naar de laatste haring of scheerlijn moet zoeken.

8. Te veel spullen meenemen

Als je kampeert is er echt niets onhandiger dan een koffer. Als je een goede checklist hebt gemaakt, heb je een lijst met ‘must-haves’ (zoals een Gabbag) en een lijst met weliswaar handige, maar die niet per se noodzakelijke spullen. Laat sieraden en elektronische apparatuur thuis. Je bent in de natuur! Die is veel mooier dan welke computer of tv-scherm dan ook.

9. Verkeerde kleding/schoenen

Nette kleren en stiletto’s? Laat ze thuis. Sneakers zijn prima en eventueel sandalen of slippers voor een dagje naar het water. Ga je er veel op uit? Neem dan een paar wandelschoenen mee. Wees voorbereid op verschillende weersomstandigheden. Neem kleren mee die je als laagjes over elkaar heen kunt dragen en die je warm en droog houden. Pak een trui, vest of jas in voor de koelere avonden, genoeg zwemkleding voor zonnige landen en regenkleding als je regen kunt verwachten op jouw vakantiebestemming.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Alle tips komen op wel zo’n beetje op hetzelfde neer: een goede voorbereiding. Als jij onze tips ter harte neemt, hoef je in ieder geval deze 9 beginnersfouten niet meer te maken. Uiteraard is deze lijst niet volledig. Heb je al vaker gekampeerd, dan wil je vast wel jouw ‘kampeerblunders’ met ons delen. Jij hebt er ongetwijfeld van geleerd en beginnende kampeerders leren op deze manier weer van jou!

Comments are closed.

Gabbag colors your life

Klantenservice

Maandag- Vrijdag 09:00 – 17:00uur

Nederland • 0621250683
Internationaal • +31 (0) 621250683

WhatsApp • stuur een bericht

E-mail • klantenservice@gabbag.nl
Webcare • @OriginalGabbag

 

Social Media

Volg ons op social media en wees als eerste op de hoogte van Gabbag nieuws, acties en andere spannende ontwikkelingen.