Leuke weetjes over wintersport

Val-d-Isere-pittige-pistesWist je dat…

…de eerste stoeltjeslift in 1937 door de Amerikaanse ingenieur James Curran is ontworpen en in bedrijf ging in Sun Valley in Idaho? Deze Curran werkte bij een bedrijf die transportbanden maakte om bananen op schepen te laden. Hij gebruikte hetzelfde principe, maar verving de haken door stoeltjes. De eerste sleeplift werd in 1937 in het Zwitserse Mürren in gebruik genomen. Daarvoor liep men de berg op.

…er in het skigebied Wilder Kaiser een sleeplift op zonne-energie draait? Het is een 205 meter lange sleeplift voorzien van zonnepanelen die voor alle stroomvoorziening zorgt. Het verbindt de skidorpen Brixen en Westendorf in Oostenrijk.

…de Vanoise Express de grootste cabinelift is van de wereld en de skigebieden La Plagne en Les Arcs verbindt. In deze dubbeldekker kunnen meer dan 200 personen. De overspanning bedraagt 1800 meter zonder ondersteunende pilaar en het hoogste punt is 380 meter. Uniek aan de Vanoise Express is dat de twee cabines onafhankelijk van elkaar kunnen functioneren.

…de Aquille du Midi in Chamonix het hoogste bergstation in de Alpen is met 3842 meter? De lift werd in 1955 in gebruik genomen en was lange tijd de hoogste kabelbaan in de wereld. De hoogste is nu de Teleférico in Merida, Venezuela (4765 meter).

…de duurste skiset ter wereld 50.000 euro kost? Het gaat om een complete set Lacroix ski’s met carbon skistokken, lederen handschoenen en een skibri, geleverd in een exclusieve kist gemaakt door Pinel & Pinel in Parijs. Bij deze skiset waarvan er slechts tien zijn gemaakt zit een liftpas van Courchevel voor een jaar, onderhoud voor het leven en opslag en bezorging in het hotel naar keuze.

…bijna een kwart van het aardoppervlak tijdelijk of permanent bedekt wordt door sneeuw en dat het dikste pak ooit gevallen dateert uit 1921 in Colorada met 193 cm en dat de zwaarste sneeuwval ooit geregistreerd op de Mount Rainier is in de staat Washington? Daar viel tussen februari 1972 en februari 1973 31,1 meter.

…de grootste sneeuwvlok ooit waargenomen een diameter had van 12 cm? Een sneeuwvlok bestaat uit kristallen die samenklonteren tot vlokken. Het aantal verschilt van enkele kristallen tot duizenden.

…sneeuw een dempend vermogen had? De akoestiek verandert door een sneeuwdek. Het knerpende geluid verschilt met de sneeuwtemperatuur. De toon is hoger als de sneeuw kouder is. De Poolse onderzoeker Dubrowski kon in de jaren twintig temperaturen tussen de -2 en -20 schatten op grond van de toonhoogte van het knerpen.

…de eerste skiwedstrijd alpine in 1911 plaats vond in Montana. Deze heette de ‘Roberts of Kandahar’. De eerste slalomwedstrijd dateert uit 1922 in Mürren. De FIS is opgericht in 1924.

.. de Oostenrijker Mathias Zdarsky aan het eind van de 19de eeuw de toenmalige Noordse techniek verving door de ploegbocht? Hij was hiermee de grondlegger van de ontwikkeling van de moderne techniek.

Bron: Skidiscovery.nl
Comments are closed.

Gabbag colors your life

Klantenservice

Maandag- Vrijdag 09:00 – 17:00uur

Nederland • 0621250683
Internationaal • +31 (0) 621250683

WhatsApp • stuur een bericht

E-mail • klantenservice@gabbag.nl
Webcare • @OriginalGabbag

 

Social Media

Volg ons op social media en wees als eerste op de hoogte van Gabbag nieuws, acties en andere spannende ontwikkelingen.