Slaapzak kopen? Weet waar je op moet letten!

Classic Gabbag SlaapzakEen goede slaapzak kopen hoeft niet lastig te zijn als je weet waar je op moet letten. En dit begint bij het overzien van het gehele slaapsysteem: de slaapzak en de slaapmat. De mat bepaalt voor de helft of je de nacht comfortabel doorkomt. De isolerende werking van de slaapmat heeft namelijk een aanzienlijke impact op warmte die je tijdens het slapen ervaart. Kijk dus niet uitsluitend naar de onderstaande aspecten, maar bekijk het gehele slaapsysteem voor optimaal comfort.

Lengte

Slaapzakken tref je in verschillende afmetingen. Daarbij is het wel belangrijk om de juiste lengte voor je slaapzak te kiezen. Een slaapzak moet voldoende lengte hebben om je vrij te voelen. Dus als je bijvoorbeeld 1,80 meter bent, neem je een slaapzak die net iets langer is, zodat je voldoende beweegruimte bij je voeten en bij je hoofd hebt. Uiteraard niet te veel, want te veel ruimte zorgt voor ‘luchtzakken’ en deze verhinderen een snelle opwarming van het lichaam. Een vuistregel is dat je slaapzak ongeveer 30-40 cm langer moet zijn dan je lichaamslengte.

Model

De bewegingsvrijheid is niet alleen voor de lengte van belang, maar ook voor de lichaamsbreedte. Je wilt je niet ‘ingeklemd’ voelen, maar ook niet zoveel ruimte om je heen hebben dat je het niet warm krijgt. Zoek daarom een slaapzak die zowel in de breedte als in de lengte is afgestemd op je lichaam. De meest voorkomende slaapzak modellen zijn rechthoekig, ook wel dekenmodel genoemd, of mummyvormig. Dit laatste slaapzak-type is smal aan het voeteneinde en breed bij de schouders. Bovendien zijn deze veelal voorzien van een capuchon.

Temperatuurbereik

Eén van de belangrijkste onderdelen voor de keuze van je slaapzak betreft het temperatuurbereik waarvoor de slaapzak geschikt is. Het temperatuurbereik wordt aangeduid conform Europese Norm 13537 en zorgt ervoor dat de temperatuursaanduiding van alle slaapzakfabrikanten overeenkomt. Een slaapzak die getest is volgens de EN 13537 heeft vier temperatuuraanduidingen:

 • Extreme limit: minimumtemperatuur waarbij een vrouw ten minste zes uur lang geen risico loopt door onderkoeling te overlijden.
 • Upper Limit: temperatuur waarbij een man kan slapen zonder overmatig zweten.
 • Comfort Limit : temperatuur waarbij een vrouw comfortabel kan slapen in een ontspannen positie.
 • Lower Limit: temperatuur waarbij een man voor ten minste acht uur lang aaneengesloten kan slapen in een opgekrulde positie.

In brochures en op labels wordt aangegeven tot welke minimumtemperatuur een slaapzak geschikt is. Zo’n waarde geeft een indicatie, maar niet meer dan dat. Of je je in een slaapzak prettig voelt, hangt namelijk van meer factoren af: de isolatie van de matras waarop je ligt, de wind en de luchtvochtigheid. Ook vermoeidheid kan veroorzaken dat je het in een slaapzak onder gelijke omstandigheden warmer of kouder hebt.

Isolatie materiaal

Grofweg zijn er twee soorten isolatie materiaal: dons of synthetisch. Dons heeft een groter temperatuurbereik dan synthetische materialen. Dankzij het ademend en isolerend vermogen is dons bij zowel hoge als lage temperaturen nog aangenaam. Dons neemt wel snel vocht op, daardoor zweet je minder snel dan in een slaapzak van kunstvezel. Maar als het dagenlang regent, wordt dons klam en kan het wat van zijn isolerend vermogen verliezen. Synthetisch materiaal daarentegen neemt minder vocht op en blijft optimaal isoleren.

Binnen- en buitentijk

Slaapzakken bestaan uit een binnen- en een buitentijk (oftewel binnenzijde en buitenzijde) met daartussenin een vulling van bijvoorbeeld polyester of dons. Voor de tijk heb je keus uit katoen of synthetische materialen. Katoen voelt van nature prettig aan. Ook de lucht- en vochtregulerende eigenschappen zijn een pluspunt. Daar staat tegenover dat katoen minder geschikt is voor vochtige omstandigheden. Vochtig katoen heeft als eigenschap dat het lichaamswarmte onttrekt.

Bij synthetische slaapzakken kan het materiaal van de binnentijk verschillen van dat van de buitentijk. Zo moet de binnentijk prettig aanvoelen. Voor een buitentijk is het belangrijker dat-ie tegen een stootje kan. Bij synthetische slaapzakken voor extreme omstandigheden mag je ook eisen stellen aan winddichtheid, waterafstotendheid en ademend vermogen.

Binnentijk, buitentijk en de vulling kunnen op drie verschillende manieren aan elkaar zijn vastgemaakt:

– de ‘doorstik’-methode
– de ‘schotjes’-methode
– de ‘meerlagen’-methode

Bij de goedkopere slaapzakken zijn de onder- en de bovenlaag (tijk) rechtstreeks op elkaar gestikt. Omdat via deze stiksels warmte wegvloeit, zijn ze niet zo warm. Wil je zo’n slaapzak ook in het voor- en najaar gebruiken? Let dan vooral op de soort en hoeveelheid vulling. Slaapzakken met een tijk die door ‘schotjes’ is gescheiden, scoren beter. Hoe hoger die schotjes, hoe warmer. Wie een slaapzak voor (extreem) lage temperaturen zoekt, is het beste af met een exemplaar waarin verschillende lagen vulmateriaal op elkaar zijn gestapeld.

Andere zaken om op te letten bij aanschaf:

 • Een grote sterke, makkelijk vast te pakken rits
 • Band langs de rits tegen inlopen
 • Tochtstrook
 • Compressiehoes
 • Binnentijk en buitentijk synthetisch en waterafstotend (buitenzijde ripstof tegen scheurvorming)
 • Ritsvergrendeling met klittenband
 • Opbergvakjes aan de binnenzijde
 • Eventueel capuchon

Advies

Wil je dus een slaapzak kopen? Let dan op bovenstaande tips en je zult ervaren dat het je nachtrust ten goed komt. En een goede nachtrust draagt zo bij aan een fijne reiservaring. En wil je weten wat je nog meer kunt doen om een zo’n optimaal mogelijke slaapervaring te hebben? Dan kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen voor een adviesgesprek.

Comments are closed.

Gabbag colors your life

Klantenservice

Maandag- Vrijdag 09:00 – 17:00uur

Nederland • 0621250683
Internationaal • +31 (0) 621250683

WhatsApp • stuur een bericht

E-mail • klantenservice@gabbag.nl
Webcare • @OriginalGabbag

 

Social Media

Volg ons op social media en wees als eerste op de hoogte van Gabbag nieuws, acties en andere spannende ontwikkelingen.