Waarom kleurt alles rond Pasen elk jaar geel?

Vorige week bestelde een klant gele kampeerartikelen waaronder een gele slaapzak en een gele zelfopblazende slaapmat. Hij stelde daarbij de vraag: “Waarom kleurt alles rond Pasen elk jaar geel?” Goeie vraag vonden we (en iets waar we zelf niet over nagedacht hadden). In ons blogbericht zullen we deze vraag proberen te beantwoorden.

Waarom de kleur geel met Pasen?

De kleur geel wordt vaak geassocieerd met de zon en de zon staat op haar beurt weer voor licht en leven. Geel doet ons ook aan de lente denken, de meeste lentebloemen hebben een gele kleur of denk eens aan de schattige kuikentjes die in de lente uit hun ei komen. Terug naar de kleur geel met Pasen: Wat is nu eigenlijk Pasen en waarom is de kleur geel symbool bij Pasen?

Zelf hadden we eigenlijk geen idee. We hebben het dan ook moeten opzoeken. Het zit zo: Pasen is een christelijk feest van origine, tegenwoordig viert iedereen, gelovig of niet gewoon lekker Pasen, gewoon omdat het gezellig is. De kleur geel wordt met het christendom geassocieerd, het gaat dan om het licht, luisteren en natuurlijk de kleur van de zon. Misschien kennen jullie wel het verhaal van Jezus, die op de Donderdag (witte Donderdag) voor Pasen verraden en gearresteerd werd en uiteindelijk op (Goede) Vrijdag gekruisigd werd. Met Pasen wordt de wederopstanding gevierd en dat is altijd tussen 22 maart en 25 april.

waterdichte fietstas geel

Pasen is dus een christelijke feestdag waarop de opstanding van Jezus wordt gevierd. Pasen was vroeger ook een seizoensgebonden landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste, die heerste als de voorraden van de winter opraakten. Eieren zijn een symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven. Vroeger waren er in de lente meer eieren dan in de herfst of winter beschikbaar. De eieren werden in felle kleuren beschilderd om de lente en het voorjaar extra feestelijk te vieren. Ook de Paashaas is net als het ei een symbool voor vruchtbaarheid, omdat de haas zich makkelijk voortplant. Vrolijk Pasen zeggen we omdat voor christenen Pasen het feest is om de opstanding van Jezus te vieren.

Pasen =  Lente!

Pasen is dus een echt lente feest. Tijdens de lente wordt het steeds langer licht (=geel), breekt de zon (=geel) vaker door en zijn er geboorten van dieren, zoals eendjes (=geel) en komen de voorjaarsbloemen als narcissen (=geel) in de bloei. Zowel lente als Pasen staan voor vruchtbaarheid en een nieuw begin en daarom is geel de kleur van Pasen. Zelf vind ik het best leuk om nu te weten waar die kleur geel toch vandaan kwam, weer wat geleerd.

Gabbag Slaapmat 5cm

Gele rugzakken, slaapzakken, lakenzakken, slaapmatten, waterdichte zakken of fietstassen…. Geel is duidelijk een echte paaskleur en dat komt voort uit het oorspronkelijke lichtfeest. Geel is de kleur van de zon, die na donkere wintermaanden eindelijk weer te zien is.

We hopen dat hiermee de vraag “Waarom kleurt alles rond Pasen elk jaar geel?” beantwoord is. Mocht je nog vragen hebben over gele kampeerartikelen of waterdichte (rug)tassen of uiteraard over een andere kleur: onze specialisten staan je graag te woord en geven met alle plezier de juiste tips voor een heerlijk kleurrijke (kampeer)vakantie!

ALLE MEDEWERKERS WENSEN JE KLEURRIJKE PAASDAGEN TOE!

Comments are closed.

Gabbag colors your life

Klantenservice

Maandag- Vrijdag 09:00 – 17:00uur

Nederland • 0621250683
Internationaal • +31 (0) 621250683

WhatsApp • stuur een bericht

E-mail • klantenservice@gabbag.nl
Webcare • @OriginalGabbag

 

Social Media

Volg ons op social media en wees als eerste op de hoogte van Gabbag nieuws, acties en andere spannende ontwikkelingen.