Wat is de beste slaapzak voor mij?

Slaapzakken van Gabbag zijn er in vele soorten, maten en kleuren. Maar hoe kies je nu uit onze collectie de beste slaapzak voor jezelf eruit? Het maakt nogal een verschil of je een slaapzak zoekt voor af en toe een logeerpartijtje van de kinderen of dat je een slaapzak wilt aanschaffen om in de winter te kamperen.

In welke situatie gebruik je de slaapzak?

Uitgangspunt is altijd dat de slaapzak, waar en wanneer je deze ook gebruikt, warm genoeg en behaaglijk is. Helaas bestaat er (nog) geen slaapzak die zowel bij +35 °C maar ook -15 °C perfect is. Vraag jezelf voor de aanschaf van een slaapzak goed af wanneer je de slaapzak gaat gebruiken? Alleen in de zomer of ook in koudere jaargetijden? In een tent of alleen binnenshuis wanneer er logés zijn? Er bestaan twee modellen slaapzakken: een dekenslaapzak en een mummieslaapzak.

  • Dekenslaapzak

Een dekenslaapzak heeft een rechthoekige vorm en is dus aan de bovenkant even breed als aan de onderkant. In een dekenslaapzak heb je, vergeleken met een mummieslaapzak, meer ruimte om te bewegen en daardoor wat meer slaapcomfort. De breedte van een dekenmodel slaapzak ligt gemiddeld tussen de 80 en 100 cm.

  • Mummyslaapzak

Een mummyslaapzak is ‘slanker’ dan een dekenmodel, want een mummyslaapzak is min of meer gebaseerd op de vorm van het lichaam. Daarnaast heeft ie een capuchon. Omdat deze slaapzak vlak langs het lichaam loopt, houdt ie de warmte goed vast. Bovendien verlies je door de capuchon veel minder warmte via het hoofd dan met een ‘normale’ slaapzak. Ga je in een koudere periode kamperen, kies dan voor een mummyslaapzak. Doordat een mummyslaapzak het lichaam als het ware volgt, lever je wel wat bewegingsvrijheid in. Een mummyslaapzak is over het algemeen compacter en ook lichter dan een dekenslaapzak.

Welke maat slaapzak heb ik nodig?

Wij raden je aan een slaapzak te kiezen die 20 tot 30 cm langer is dan dat je zelf bent. De breedte ligt meestal tussen de 80 en 90 cm. Een mummymodel kan wat smaller zijn en daarbij varieert de maat, omdat die slaapzak taps toeloopt. In ons assortiment hebben we ook extra brede slaapzakken, zoals onze Maverick. Voor kinderen zijn er ook passende modellen verkrijgbaar. Deze zijn uiteraard korter en smaller, vaak rond 160 cm lang en ca. 70 cm breed.

Hoe blijf je warm?

Nu komen we bij de belangrijkste zaken. Jouw lichaam is uiteraard de warmtebron, maar hoe houd je de warmte nu vast? Hiervoor is de vulling van de slaapzak van het grootste belang. Wij hebben in ons assortiment momenteel alleen synthetische slaapzakken. Deze zijn gevuld met vezels van kunststof. Onze modellen zijn gevuld met Hollow fiber. Deze holle vezels houden de lucht goed vast en op die manier heb je een prima isolatie. We zetten de voordelen en nadelen van synthetisch even voor je op een rij:

+ geen last van allergische reacties
+ Gemakkelijk wasbaar (op 40 °C)
+ Droogt snel
+ Prijskaartje
+ In vochtige omstandigheden nog steeds goed isolerend
– Minder compact (maar toch nog steeds compact)
– Zwaarder

Tijk van katoen of kunststof?

Nadat je jouw voorkeur voor een vulling hebt bepaald, is het ook belangrijk om naar de tijk te kijken. De tijk is als het ware de zak waar de vulling in zit. Met de (binnen-)tijk komt je lichaam direct in aanraking. Daarnaast heb je nog de buitentijk (de buitenkant van de slaapzak dus). Een tijk is er ook in verschillende materialen. Bovendien is het materiaal van de binnen- en de buitentijk lang niet altijd hetzelfde. De tijken van de slaapzakken in ons assortiment zijn van percale katoen en het mengweefsel polyester/katoen.

Percale Katoen

+ Ventileert goed
+ Neem gemakkelijk vocht op (natuurlijk materiaal)
+ Voelt prettig aan
– Wordt in vochtige omstandigheden sneller nat
– Behoorlijk zwaar
– Droogt langzaam

Polyester/ katoen

+ Prijskaartje
+ Redelijk ademend
+ Licht
+ Droogt snel
+ Vuilafstotend
+ Compact verpakt
– Minder ademend dan een slaapzak met een katoenen buitentijk.

Comforttemperatuur

Bij een slaapzak staat vaak de comforttemperatuur aangegeven. Deze geeft aan tot welke temperatuur een slaapzak nog aangenaam is. Deze temperatuur is gebaseerd op de temperatuur waarbij een vrouw met een gemiddeld postuur het niet koud heeft. Maar je zult begrijpen dat zo’n temperatuur nogal subjectief is. De ene persoon heeft het per slot van rekening sneller koud dan een ander. Verder speelt je conditie mee, maar ook de ondergrond waar je op ligt en bijvoorbeeld hoeveel je hebt gegeten en gedronken vlak voor het slapengaan. Bij sommige slaapzakmerken kom je nog andere temperatuuraanduidingen tegen, namelijk limiettemperatuur en extreme temperatuur. De limiettemperatuur is de temperatuur waarbij een man met een gemiddeld postuur het niet koud heeft als hij in zijn slaapzak ligt met opgetrokken benen. De extreme temperatuur is de temperatuur waarbij een vrouw met een normaal postuur risico loopt op onderkoelings- en bevriezingsverschijnselen, maar ze het voor een tijdsduur van 6 uur wel overleeft…

Welke slaapzak kies je uiteindelijk?

Denk er, voordat je een slaapzak gaat kopen, goed over na, in welke situaties en omstandigheden je de slaapzak gaat gebruiken. Wil je licht reizen, bijvoorbeeld in een wandel- of fietsvakantie, dan is een mummyslaapzak aan te bevelen. Trek je naar een warm land, dan is katoen weer erg aangenaam. Krijg je logés, dan zijn de eisen over het algemeen minder hoog.

Wil je een persoonlijk advies over welke slaapzak het beste bij jou past? Neem dan vrijblijvend contact op met onze verkopers. Ons team helpt je graag bij het maken van de juiste keuze!

Comments are closed.

Gabbag colors your life

Klantenservice

Maandag- Vrijdag 09:00 – 17:00uur

Nederland • 0621250683
Internationaal • +31 (0) 621250683

WhatsApp • stuur een bericht

E-mail • klantenservice@gabbag.nl
Webcare • @OriginalGabbag

 

Social Media

Volg ons op social media en wees als eerste op de hoogte van Gabbag nieuws, acties en andere spannende ontwikkelingen.