Wat is het verschil tussen spatwaterdicht en 100% waterdicht?

Als je op zoek bent naar een nieuwe tas, wil je vooral dat hij je droog houdt in de regen. Het is dus belangrijk dat een tas waterdicht is. Nagenoeg al onze bags, packs & sacks zijn 100% water- en sneeuwdicht, maar we bieden ook enkele tassen die spatwaterdicht zijn. Ontdek in dit blog wat precies het verschil is.

Hoe waterdicht is waterdicht?

De term waterdicht zie je bij steeds meer producten voorbij komen. Vaak worden waterdicht en spatwaterdicht gebruikt als synoniem van elkaar, maar dit is niet juist. Spatwaterdicht is eigenlijk de mindere versie van waterdicht. Beide termen kunnen prima tegen water, maar de waterdichte net iets beter dan de spatwaterdichte. Als we het hebben over tassen, kan de waterdichte variant dus prima in een hoosbui gebruikte worden. Een spatwaterdichte tas kan tegen waterspetters, maar je doet er verstandig aan deze bij een buitje onder een afdakje te plaatsen.

Wat vertelt de IP codering?

Een IP code vertelt je in welke mate een product bestand zou moeten zijn tegen bijvoorbeeld het indringen van vocht of water. De code bestaat uit een getal die oploopt van 0 (geen bescherming) tot 9 (volledig vocht- en waterdicht). Kortom, hoe hoger de IP code, hoe beter je product bestand is tegen de inwerking van water. Spatwaterdicht betekent volgens de code bijvoorbeeld dat dit type rugzak kortstondig, niet langer dan 5 minuten, tegen lichte regen kan. Het is goed dat deze indicator er is, maar hoe meet je dit precies?

Hoe meet je waterdichtheid?

De getallen in millimeters die je vaak bij onze kledingkenmerken ziet staan geven een indicatie van waterdichtheid, waarbij een hoger getal een hogere waterdichtheid geeft. Dit werkt als volgt: materialen wordt getest op waterdichtheid met een zogenaamde “waterkolom”, een pijp met een doorsnede van ongeveer 2,5 cm. Wanneer hij verticaal op het materiaal geplaatst is, wordt er water in gegoten. Vervolgens wordt gekeken tot welke hoogte het water komt voordat het materiaal begint te lekken. Bij een rating van bijvoorbeeld 20.000 mm, laat het materiaal pas water door na een belasting van 20 meter water. De waterdichtheidsscores zijn handig uit te leggen aan de hand van de volgende betekenissen:

  • 0 mm:Niet waterdicht.
  • 0 – 1.000 mm:Waterafstotend, maar niet waterdicht.
  • 000 mm – 5.000 mm:Waterdicht tegen regen, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken.
  • 000 mm – 15.000 mm:Compleet waterdicht in de regen en bestand tegen veel vormen van druk. Pas bij zeer hoge druk van bijvoorbeeld langdurig zitten begint het materiaal te lekken.
  • 000 mm – 30.000 mm:Compleet waterdicht, zelfs onder de meeste extreme druk. Blijft waterdicht bij ondiepe onderdompeling.
  • Meer dan 30.000 mm:Solide, non-poreuze materialen. Zonder te breken of te vervormen lekken deze materialen nooit.

Verschil spatwaterdicht en 100% waterdicht tas

Je ziet bij onze bags, packs & sacks duidelijk het verschil tussen een spatwaterdicht en waterdicht tas. Onze 100% waterdichte tassen hebben namelijk een rol top sluiting. Hierdoor ontstaat er een soort van vacuümwerking waardoor de rugzak 100% waterdicht is. Bij de spatwaterdichte variant ontbreekt een rol top sluiting, maar deze heeft een rits. Overeenkomst tussen deze rugzakken is dat al onze tassen opvallende kleuren hebben en ze makkelijk met elkaar te combineren zijn vanwege het mooie design. Dat wordt opvallen! #coloryourlife

Sneeuw en regen

Van sneeuw word je minder snel nat dan van regen. Echter, waar regen van je tas glijdt, kunnen sneeuwkristallen blijven plakken. Tassen met een lage waterdichtheidsrating zal bij smeltende sneeuw of lichte tot middelmatige druk alsnog lekken. Een snowboarder die zittend op de grond zijn bindingen vastmaakt en de tas naast zich neerzet, houdt het dan niet droog. Zodoende is een kwalitatief hoogwaardige ski- en snowboardtas geen overbodige luxe.

Meer weten over het verschil tussen spatwaterdicht en 100% waterdicht of wil je een persoonlijk advies over welke tas het beste bij jou past? Neem dan vrijblijvend contact op met onze verkopers. Ons team helpt je graag bij het maken van de juiste keuze!

Comments are closed.

Gabbag colors your life

Klantenservice

Maandag- Vrijdag 09:00 – 17:00uur

Nederland • 0621250683
Internationaal • +31 (0) 621250683

WhatsApp • stuur een bericht

E-mail • klantenservice@gabbag.nl
Webcare • @OriginalGabbag

 

Social Media

Volg ons op social media en wees als eerste op de hoogte van Gabbag nieuws, acties en andere spannende ontwikkelingen.